Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Γιατί δεν ψηφίζουμε Αναστασιάδη.

Επειδή και τα έργα αλλά και οι ημέρες του δεν μας το επιτρέπουν

Πρώτον, είναι το γεγονός ότι χαρακτηρίζει την καταστροφικήν οικονομικήν πορείαν στην οποίαν μας έριξεν ως success story. Όλοι εμείς οι χαμηλοσυνταξιούχοι , οι άνεργοι, οι χαμηλά αμοιβόμενοι εργαζόμενοι, οι δανειολήπτες που κινδυνεύουμε να χάσουμε την στέγη μας, όλοι εμείς που είδαμε να καταστρέφονται οι κόποι μιας ζωής, ζούμε καθημερινά και στο πετσί μας την απόλυτη συρρίκνωση του βιοτικού μας επίπεδου ενώ την ίδια στιγμή βλέπουμε  να αυξάνονται με τάχιστους ρυθμούς τα κέρδη του πλούτου για τον οποίον εργάζεται μανιωδώς ο Αναστασιάδης.

Δεύτερον, επιμένει να λέει ψέματα ότι η πρώτη κατοικία , η μικρή επαγγελματική στέγη και η μικρή αγροτική ιδιοκτησία που χρησιμοποιείται για βιοπορισμό   είναι προστατευόμενες. Στην ουσία έχει κάνει ότι ήταν δυνατον για να οδηγήσει στην αστεγίαν και την ανέχεια όλους εμάς. Χρησιμοποίησε την εξουσία για να διευκολύνει την ιδεοληπτικήν του υπέρ του πλούτου εμμονήν , την οποίαν ασπάζεται η πλειοψηφία των βουλευτών και πέρασε νομοθετήματα που καταστρατηγούν το συνταγματικό αλλά και αναφαίρετο δικαίωμα στην στέγη.ΟΙ τράπεζες που δημιούργησαν το πρόβλημα αντί να πληρώσουν τα σπασμένα, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση παθαίνει όταν υφίσταται κακοδιαχείρισην από τον ιδιοκτήτη, βρέθηκαν να καταλεηλατούν τους κόπους της ζωής των εργαζόμενων.Τα επενδυτικά ταμεία είναι μέτοχοι στις τράπεζες, και επιπρόσθετα άλλα επενδυτικά ταμεία-συγκοινωνούντα δοχεία είναι έτοιμα να αρπάξουν πολύ φτηνά τα σπίτια μας έτσι ώστε να τα μετατρέψουν σε τοξικά προιόντα προς κερδοσκοπίαν με αποτέλεσμα την δική μας αστεγίαν.

Τρίτον, τα τελευταία 5 χρόνια δεν μας έδωσε ούτε δευτερόλεπτο για να ακούσει τις θέσεις μας και τις λύσεις που διαμορφώσαμε και προτείνουμε. Στο πρόγραμμα του η απουσία οποιασδήποτε πολιτικής ως προς το ζήτημα των ΜΕΔ και την προστασία της στεγης  είναι πέραν από εκκωφαντική. Και βέβαια συνοδεύεται από απουσία στεγαστικής πολιτικής.

Τέταρτον,θέλει να μας καταστήσει μετανάστες στον τόπο μας αφού ξεπουλά όσο όσο και την κρατικήν/ δημόσια γη, σε ιδιώτες με στόχο την ανάπτυξη για τους ελάχιστους κερδοσκόπους.

 

ΑΝΤΙΘΕΤΑ, στηρίζουμε τον ΣΥΑΥΡΟ ΜΑΛΑ, επειδή στο πρόγραμμα περιλαμβάνει θέσεις και προτάσεις για όσα μας απασχολούν, και πολύ καθαρά δήλωσε και σε μας και δημόσια ότι δεν θέλει άστεγους.

Η Κύπρος στο στόχαστρο. Η τελευταία λεηλασία πριν την φτωχοποίηση.

του Χρίστου Χρίστου

Μέρος Α

Η κρίση στις ΗΠΑ το 2008

Η κρίση στέγης στις ΗΠΑ το 2008 προκάλεσε την αστεγία σε 10,000000 περίπου Αμερικανούς. Το 2009 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν ξεπεράσει το 95%. Τα επενδυτικά ταμεία αγόρασαν μαζικά την κατοικία και αφού επιδιόρθωσαν ότι έπρεπε την έριξαν στην αγορά με την μορφή της ενοικιαζόμενης στέγης. Οι εταιρίες μετοχικού κεφαλαίου (private-equity), τα κερδοσκοπικά αμοιβαία κεφάλαια (hedge funds) και οι ανώνυμες εταιρίες επενδύσεων στην γη και την στέγη (real-estate investment trusts), αγόρασαν και αγοράζουν τα πάντα είτε αυτά προέρχονται από πληστηριασμούς, είτε μαζικά ως πακέτα από τις τράπεζες (Βουρεκάς, 15/6/2014). Η υπεραξία από το ξεσπίτωμα είναι απίστευτη. Και είναι απίστευτη αφού η είσπραξη των ενοικίων μετατρέπεται σε οικονομικό παράγωγο σκουπίδι που έχει πολύ ψηλό ρίσκο και την ίδια στιγμή υπόσχεται πολύ ψηλό κέρδος, με εγγύηση την ίδια την στέγη που πέρασε στην ιδιοκτησία των διαφόρων επενδυτών όπως αυτοί αναφέρονται πιο πάνω. Αυτή η κατάσταση παρέχει στους επενδυτές υπέρμετρο κέρδος, αλλά την ίδια στιγμή δημιουργεί απίστευτη ανασφάλεια στους ενοικιαστές, που ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθούν στον δρόμο.

Read More

 Mπροσουρα για την χρηματιστηριοποιηση της στεγης.

Συλλογική παραγωγή της Ευρωπαικής Συμμαχίας Δράσης, στο πλαίσιο της καμπάνιας ενάντια στην χρηματιστηριοποίηση της στέγης.

Πατήστε στον πάρακάτω σύνδεσμο:

http://www.kinimaoxiekpiiseis.com/wp-content/uploads/2017/11/katotaxeria.pdf

ΠΗΡΑΜΕ ΜΗΝΥΜΑ !!!!!!!

ΠΗΡΑΜΕ ΜΥΝΗΜΑ !!

Χαίρεται και συγχαρητήρια για το έργο σας. Είμαστε και εμείς δυστυχώς μέσα στο μέρος του πληθυσμού που έχει μη εξυπηρετούμενων δάνειο. Εμείς κάναμε το δάνειο με υποθήκη το σπίτι μας γιατί είχαμε διάφορα μικρά δάνεια και είπαμε να τα κάνουμε ένα για να έχουμε μια δόση.. όταν μας το έκαναν ήταν στεγαστικό. Μετά όταν ανανεώσαμε την υποθήκη έγινε χωρίς να μας το πουν καταναλωτικό με αρκετά ψηλό επιτόκιο. Εμείς αρκετές φορές προσπαθήσαμε να βρούμε μια λύση με την …………. αλλά τίποτε! Αντίθετα μια υπάλληλος πριν 4 χρόνια μου είπε ότι όπως εκουρέψαν το κόσμο έτσι θα μας πάρουν και τα σπίτια. Ακολούθως επειδή και εμείς δεν κατέχουμε από αυτά βάλαμε κάποιους νομικούς συμβούλους να το χειριστούν. Πάνε τώρα 2-3 χρόνια και δεν προχωρά η υπόθεση να γίνει μια σωστή αναδιάρθρωση με ένα χαμηλό επιτόκιο όπως διαφημίζουν όλες οι τράπεζες για 2-4% επιτόκιο. Ο διευθυντής της εν λόγω ….. επιμένει και δεν μας αφήνει να καταλήξουμε σε μια βιώσιμη λύση και θέλει πάλι το επιτόκιο να είναι 6-7%. Τι μπορώ να κάνω σε τέτοια περίπτωση; εγώ δουλεύω για 600€ το μήνα και ο σύζηγος μου είναι δικαιούχος του ΕΕΕ για λόγους αναπηρίας. Και να σημειώσω ότι ενώ προσπαθούν οι σύμβουλοι να διαπραγματεύτουν μαζί τους εδώ και αρκετό καιρό περίπου 2 χρόνια τώρα έχουμε λάβει και επιστολή τύπου Θ. Πως γίνεται να λένε στο κόσμο να προχωρήσει σε αναδιαρθρώσεις από την στιγμή που εδώ και τόσα χρόνια μας έχουν γραμμένους;;; ειλικρινά δεν ξέρω τι άλλο να κάνω πως θα αντέξω αυτό το άγχος και αυτήν την κατάσταση.. ούτε να κοιμηθούμε δν μπορούμε πλέον είμαστε σε μια κατάσταση άγχους που δν υποφέρεται άλλο. Πως θα ζήσουμε έχουμε και ένα μωρό 4 ετών σχεδόν. Δν τους ζητήσαμε να μας χαρίσουν το χρέος. Να μας διαγράψουν τις υπερχρεώσεις τους και να μας χαμηλώσουν το επιτόκιο μήπως και ξοφλήσουμε καμιά φορα! Πως έλεγαν πως η πρώτη κατοικία είναι προστατευμένη;; που θα πάμε αν μας την εκποιήσουν;; δν έχουμε τίποτε άλλο μόνο αυτό το σπίτι που ήταν δωρεά απ την μητέρα μου. Συγνώμη για το μεγάλο μύνημα. Θα το εκτιμούσαν αν μπορούσατε να μου δώσετε κάποια συμβουλή. Καλή συνέχεια ευχαριστούμε που μας ενημερώνετε εσείς τουλάχιστον

 

Ευρωπαικό Συνέδριο για το δικαίωμα στην Στέγη – Βελιγράδι 20 – 27 Ιουνίου

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ –  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ .

Το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις συμμετέχει στην πανευρωπαική συμμαχία 30 κινημάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αγωνίζονται για το δικαίωμα στην στέγη. Μερικές από τις εμπειρίες από την Πανευρωπαική συνάντηση των 30 κινημάτων στο Βελιγράδι.

 

Της Eυγενίας Μωυσέως

Η συμμετοχή του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις στην Ευρωπαϊκή συμμαχία “European Action Coalition for the Right to Housing and to the City”, η οποία αποτελείται από 30 κινήματα από όλη την Ευρώπη, μας δίνει την δυνατότητα μέσα από τις δραστηριότητες της οργάνωσης, να αντλούμε εμπειρίες και γνώσεις που σίγουρα μας βοηθούν και στην τοπική μας οργάνωση.

Η τελευταία μας συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι 20-27 Ιουνίου. Πέρα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών του κάθε κινήματος και της χώρας που αντιπροσώπευε, είχαμε την ευκαιρία να δούμε επί τόπου προβλήματα που είχαν να κάνουν με το δικαίωμα στην στέγη, εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και ιδιωτικοποίηση της εθνικής γης από ξένους επενδυτές. Ο άκρατος καπιταλισμός χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να κερδοσκοπήσει εις βάρος των απλών ανθρώπων, των μικροϊδιοκτητών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Βελιγράδι οι διαχειριστές πρώην εργατικών κατοικιών εκβιαστικά τους αναγκάζουν να παίρνουν δάνεια, για ανακαίνιση των πολυκατοικιών. Μετά επειδή αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους “πετούν” κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους με βία. Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση μίας κυρίας η οποία είπε:

Μας συμπεριφέρθηκαν λες και είμαστε εγκληματίες. Ήρθε αστυνομία, πυροσβεστική και ιδιωτική αστυνομία , αφού έσπασαν την πόρτα με κλωτσιές και σπρωξίματα μας έβγαλαν έξω από το σπίτι μας. Τον γιό μου ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει βήμα μόνος του τον πέταξαν κυριολεκτικά από τις σκάλες“.

Το κίνημα , “Who builds the city?” είναι πάντα παρών στις εξώσεις, κάποιες κατάφερε να ματαιώσει κάποιες όμως όχι. Αλλά πάντα η αστυνομία χρησιμοποιεί βία εναντίον τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αντιπρόσωπος του κινήματος του Βελιγραδίου, είπε ότι ενώ νομίζαμε ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στο θέμα της στέγης (housing), όμως μελετώντας τα Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία ανακαλύψαμε ότι πρώτη είναι η Κύπρος. Ζήτησαν να μάθουν πώς μια χώρα όπως η Κύπρος κατάφερε να φτάσει σε αυτό το σημείο και μας ζήτησαν να δώσουμε στοιχεία και αναφορά για το τι συνέβηκε και τι πρόκειται να γίνει. Έτσι το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις ενημέρωσε αναλυτικά για το όλο θέμα την συμμαχία.

Η άλλη περίπτωση είναι οι λεγόμενες “εργένικες κατοικίες” επί σοσιαλισμού. Ήταν προσωρινές κατοικίες οι οποίες δίνονταν σε εργάτες μέχρι να κτιστούν από το εργοστάσιο διαμερίσματα για να μπορέσουν να στεγαστούν με τις οικογένειες τους. Με την πτώση του σοσιαλισμού έγιναν μόνιμες κατοικίες, και παρόλο που πλήρωναν στον διαχειριστή το ποσό που ζήτησε, επειδή δεν είχαν χαρτιά ιδιοκτησίας, τους πετάνε έξω διότι δεν τους ανήκουν σύμφωνα με τον νόμο (τον νέο νόμο). Έχουν φροντίσει όλοι οι νόμοι που προστάτευαν τον απλό άνθρωπο τον ιδιοκτήτη των εργατικών κατοικιών να τους αλλάξουν σε σημείο που είναι εντελώς απροστάτευτοι. Σε μία πολυκατοικία που επισκεφτήκαμε 82 οικογένειες πρόκειται να βρεθούν στον δρόμο τις επόμενες εβδομάδες.

Κρατική γή που ανήκε στο κράτος, πολυκατοικίες που ήταν κτισμένες από την εταιρεία των σιδηρόδρομων επί σοσιαλισμού έχει πωληθεί σε επενδυτές από τα Αραβικά Εμιράτα, κτίζουν δίπλα από τον ποταμό κτίρια τα οποία καμία σχέση έχουν με τον όλο σχεδιασμό του Βελιγραδίου, αλλά και ο κόσμος εκδιώχθηκε από τα σπίτια του δίχως να του δώσουν επιλογή στέγης.

Στην Ολλανδία, Ιρλανδία Αγγλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Γαλλία και όπου αλλού υπάρχουν κρατικές ή δημοτικές κατοικίες με βία πετούν τον κόσμο στο δρόμο για να πωλήσουν την γή σε μεγαλοεπιχειρηματίες γής. Τα ενοίκια αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι μισθοί παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα, είτε μειώνονται είτε δεν υπάρχουν μισθοί λόγω ανεργίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να εγκαταλείπει τα σπίτια του.

Σε κάθε χώρα τα προβλήματα είναι διαφορετικά αλλά το αποτέλεσμα παντού το ίδιο. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας βρίσκονται στο δρόμο λόγω εκποιήσεων, η γή ιδιωτικοποιείται για σκοπούς εκμετάλλευσης από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες γής, οι νόμοι αλλάζουν καθημερινά υπέρ των τραπεζών ή των επιχειρηματιών ενώ ο απλός άνθρωπος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ακόμα και από το ίδιο το κράτος. Μέσα σε πρωτοφανή συνθήκες ενωμένοι με τις κοινές ανησυχίες ,κοινούς στόχους, κοινούς αγώνες οργανωμένα και στοχευμένα η συμμαχία αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενάντια στους επιχειρηματίες γής, ενάντια στις κυβερνήσεις.

Γενικό συμπέρασμα στην συνάντηση , σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο καπιταλισμός δίνει ολομέτωπη επίθεση για κατάργηση κάθε δικαιώματος, στην στέγη, εργασία, υγεία, παιδεία, τροφής, ένδυσης κλπ. Είναι καθήκον ΟΛΩΝ μας επιτέλους να σηκώσουμε ανάστημα, είναι η ώρα της αντεπίθεσης, είναι η ώρα της οργανωμένης πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τους εκφραστές του.

 

 

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΓΗ

 Ο Συνεργατισμός με το ανθρώπινο πρόσωπο εκποιεί αγροτική γη που παράνομα έχει υποθηκεύσει σε μια εποχή που η αξία της μετά το διάταγμα του Χάσικου είναι κοντά στο μηδέν !

»Αυτο που βλέπετε είναι ένα κομμάτι Κύπρος ένα κομμάτι από τη γή μας , την κληρονομία μας απο τους παππούδες μας που πίστευαν και πιστέυουν οτι δε θα περαάσει σε ξένα χέρια. Η Συνεργατική Εταιρεία έχει δώσει τελεσίγραφα στους αγρότες και ζητανε να  πουλησουμε τη γη μας αλλιως θα την πουλήσουν αυτοί προχωρόντας σε εκποιηση.θα λυθει το Κυπριακο θα παν πισω οι οσοι προσφυγες μπορουν να πανε και θα χασουμε την αλλη μιση Κυπρο λογω ξεπουληματος απο τις τραπεζες.

Παντελιτσα Ανασταση Εγγλεζου εκ Ξυλοφαγου.

  • Όλη η περιουσία της οικογένειας της Παντελίτσας Αναστάση – 3 τεμάχια αγροτικής γης – βγήκε σε δημόσιο πληστηριασμό πριν δυο μέρες . Δεν βρέθηκε κανένας ενδιαφερόμενος πράγμα που συμένη επανάλυψη της διαδικασίας σε 6 μήνες με χαμηλότερη επιφυλασσόμενη τιμή !

Η Οικογενεία χάνει την περιούσια της και το πιο μεγάλο μέρος του χρέους παραμένει βάζοντας σε άμεσο κύνδινο και την πρώτη τους κατοικία .Το χρέος  του πατέρα δεν είναι δυνατόν να πληρωθεί αφού ο ίδιος είναι πιά συνταξιούχος και τα παιδία  άνεργοι η χαμηλόμισθοι.

Αυτή είναι μιά απο τις πολλές υποθέσεις που θα εξελιχθούν μπροστά στα μάτια μας την επόμενη περίοδο . Ο Συνεργατισμός για να βελτιώνη τον ισολογισμό του και να μπεί στο χρηματιστήριο ξεπουλά μικρά τεμάχια αγροτικής γης που υποθήκευσε ,δανείζοντας σε πολλες περιπτώσεις,  όπως αυτή εδώ , αλόγιστα .

Η Συνεργατικές έχουν τεράστια ευθήνη για την υπερχρεώση τών αγροτών και την υποθήκευση της γής τους για σκόπους που δεν είχαν να κάνουν με την δουλεία και την προκοπή τούς . Χωρίς πολλές διαδικάσιες παραχωρούσαν  Δάνεια αδιάκριτα . Αυτό τις καθίστά οχι μόνο ηθικά  υπόλογες αλλά και νομικά εκτεθημένες !

Το ζήτημά της Υποθήκευμένης αγροτικής γής της οποιας η αξία έχει εκμηδενιστεί μετά το γνώστο Διάταγμα του Υπουργείου εσωτερικών , επηρεάζει χιλίαδες φτωχές αγροτικές οικογένειες .

Είναι πάντως αξιοπροσεκτο πως οι Τράπεζες βγαζουν στό σφυρί αυτες τες περιουσίες γνωρίζοντας ότι η αξία τους είναι σχεδόν μηδενική . Προσκάλουν έτσι τους κερδοσκόπους να αισχροκερδίσουν αφού το διατάγμα του υπουργείου υπάρχει σοβαρή πιθανότιτα να ανερεθεί την επόμενη περίοδο.

Γιώργος Κτίστης.

Κίνημα Ενάντια στις Εκποήσεις

 

 

Απίστευτη Ιστορία του Δημόσιου Χρέους στην Ελλάδα

Του Γιώργου Αδαλή, από aegeantimes.gr

… Αξίζει πραγματικά να διαβάσει το αναγνωστικό κοινό, τα εξωφρενικά δάνεια που σύναψε η χώρα μας με τους γνωστούς οίκους διεθνών τοκογλύφων, που καταδυναστεύουν την χώρα μας, πριν καν απαλλαχτεί από τους Οθωμανούς !

Δάνεια, που στο σύνολό τους είναι αποικιοκρατικά, με εξοντωτικούς όρους, τα οποία τα αποπληρώσαμε μέχρι τελευταίας … δεκάρας!

Read More

Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι-κανένα σπίτι χωρίς άνθρωπο.

Ευρωπαικη Συμμαχία Δράσης

Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι-κανένα σπίτι χωρίς άνθρωπο.

Ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν περισσότερα από 11 εκατομύρια άδειες οικιστικές μονάδες, οι εκποιήσεις αυξάνονται καθημερινά και παντού. Το δυσβάστακτο ήδη βάρος των ενοικίων αυξάνεται, όπως επισης αυξάνονται γενικά τα εισοδήματα που πηγάζουν απο την στέγη σε βάρος του κόσμου της εργασίας και της ανεργίας, σε μιαν Ευρώπη που καταστρέφει οτι απόμεινε απο την δημόσια στέγαση, ακολουθόντας την πορείαν της εμπορευματοποίησης των πάντων, όπου η κερδοσκοπία, η χρηματικοποίηση και το κέρδος ειναι οι δυνάμεις που οδηγούν την οικονομίαν.

Read More

Ιστορική Παρουσίαση της Ευρωπαικής Συμμαχίας

Η Ευρωπαική Συμμαχια Δράσης για το δικαίωμα στην ανθρώπινη  Στέγη και Πόλη είναι μια γοργά αναπτυσσόμενη συμμαχία κινημάτων. Μέχρι τις αρχές του 2016. Είχαμε 24 ενεργές ομάδες σε 15 χώρες.Κινήματα που αφορούσαν ενοικιαστές, ανθρώπωνπου ζούσαν σε ακατάλληλη στέγη,θυματα εξώσεων,επηρεασμένους από το χρέος, κάτοικους μπαρραγκουπόλεων,ανθρώπους που έκτιζαν μόνοι τους την στέγη τους , ακτιβιστές και ερευνητές.

Read More

who we are

Our movement, The Cypriot Movement against Evictions, was established as such in September, 2013 after the bail-in and the first mention on “Red Loans”. Very quickly we had a core of members in Larnaca Limasol and Nicosia and later on in Paphos. Our thought was to find ways to react against the neo-liberal policies imposed on our society by the newly elected neo-liberal bourgeois government especially on housing and the continuous looting by banksters and bosses.

Read More

ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟΣ – Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΥΛΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ

Στες αρκές τούντου αιώνα, πρίν ογδονταπέντε γρόνια
Θέλω να το 
πώ να μάθουν τζιαι παιδκιά μας τζιαι αγγόνια.
Τζιαι ρεσπέριδες τζιαι αρκάτες εδουλεύκαν τζαι πεινούσαν,
τζιαι  εν είχασιν ούτε ρούχα με παπούτσια να φορούσαν.
Αν 
επήαινε κανένας σεμποραν να γρεωθεί
Εδεκαπλασιάζουνταν τζαι τόκον με τόκον επι τόκον,
Εν τα 
πιέρωνε ποττέ του, όσον τζιαι να κάμει κόπον,
Τζιαι έτσι μέσα  τζείντη φτώσιαν μες τζείντον ξεφτελισμόν
μπήκεν τζείνη ιδέα για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ.

Read More