Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

«Έκτακτα μέτρα στήριξης οικονομικά ευάλωτων πελατών» της ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, στις 26.8.2014. Μια μέρα ακριβώς πριν το μεγάλο συλλαλητήριο που η Πλατφόρμα ΅ Η κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί ΅ κάλεσε για τις 27.8.2014 έξω από το Προεδρικό. Ένα συλλαλητήριο που οργανώνεται για να διαμαρτυρηθεί με τον πιο έντονο τρόπο για το απαράδεκτο νομοσχέδιο που η κυβέρνηση, παρά την καθολική αντίδραση και καταδίκη του, ετοιμάζεται να περάσει από την Βουλή.

Η βασική πρόταση της τράπεζας εστιάζεται στην αναστολή δόσεων, τόσο ανέργων όσο και πληγέντων από την κρίση, για δεκαπέντε μήνες, με δικαίωμα ανανέωσης της αναστολής για ακόμα ένα χρόνο, αν δεν βρουν εργασία ή δεν αποκατασταθούν πλήρως τα εισοδήματα τους.

Αναστολή όμως καταβολής δόσεων χωρίς παγοποίηση του οφειλόμενου ποσού για όλο το διάστημα που ο άνεργος παραμένει άνεργος και ο πληγέντας αδυνατεί να αποκαταστήσει τα εισοδήματα του, απλά μεταθέτει στο μέλλον την απόλυτη οικονομική συντριβή του οφειλέτη και την ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση των εγγυητών και απογόνων του που θα κληρονομήσουν το χρέος.

Σε μια καθόλα συντονισμένη κατά τα φαινόμενα προσπάθεια της κυβέρνησης για να πλήξει την προδιαγραφόμενη μαζικότητα του αυριανού συλλαλητηρίου, και να περάσει την Παρασκευή το ισοπεδωτικό νομοσχέδιο, σήμερα, μαζί με την ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Δανειοληπτών Κώστα Μελά και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας Σταύρος Παπαδούρη, οι οποίοι, σε μια εντελώς ατεκμηρίωτη αλλά και απαράδεκτη ενέργεια τους, έκφρασαν την άποψη ότι το νομοσχέδιο κατοχυρώνει τα δικαιώματα των δανειοληπτών και των ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας και έκαναν έκκληση προς τα κόμματα να ψηφίσουν το νομοσχέδιο. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο Κώστας Μελάς επέκρινε κόμματα λέγοντας ότι οι αντιδράσεις τους κατά του νομοσχεδίου εντάσσονται στο πλαίσιο κομματικών σκοπιμοτήτων.

Το νομοσχέδιο όμως αποτελεί, όπως επανειλημμένα αναλύσαμε, απαράδεκτη επίθεση ενάντια στην κοινωνία. Μετατρέπει την υπόθεση εκποιήσεις σε υπόθεση αποκλειστικά των τραπεζών, εξουδετερώνοντας εντελώς τον ρόλο του κτηματολογίου, του κράτους δηλαδή, και δίνοντας ελάχιστα δικαιώματα στον δανειολήπτη. Δικαιώματα που μπορούν μόνο να αναστείλουν για κάποιους μήνες την διαδικασία εκποίησης, και αυτό για δευτερεύοντα ζητήματα όπως την διαφορά εκτίμησης της αξίας του ακινήτου ή ενστάσεις πάνω στα διαδικαστικά. Τίποτε που να αφορά την ουσία την κατάστασης του οφειλέτη όσο αφορά τα οικονομικά του, ούτε μια εξαίρεση παρά τις για μήνες πολυδιαφημιζόμενες προθέσεις του Προεδρικού για εξαιρέσεις.

Η ανακοίνωση της Τράπεζας όπως και των εκπροσώπων των δύο συνδέσμων είναι καθαρά συντονισμένη από το προεδρικό προσπάθεια για τορπιλισμό του αυριανού συλλαλητηρίου αλλά και υπερψήφιση του νομοσχέδιου, με την ενέργεια των δύο συνδέσμων που υποτίθεται δημιουργήθηκαν για προστασία των δικαιωμάτων πλατιών στρωμάτων, να αποτελεί επιπλέον μια καθόλα απαράδεκτη ενέργεια.

Λευκωσία, 26.8.2014