Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Δελτίο Τύπου

Η έξωση στην οδό Αμερικής στην Λεμεσό.

Κοινωνκή Αντίσταση Ενάντια στις Εκποιήσεις.

Κανένας Συνάνθρωπος μας στο Δρόμο.

Στις 18 Νοεμβρίου  2015 επιχειρήθηκε από κλητήρα να επιδώσει χαρτί έξωσης σε οικογένεια που διαμένει στις Εργατικές Πολυκατοικίες του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης, αγνοώντας επιδεικτικά την οποιαδήποτε οικονομική ή οικογενειακή κατάσταση που βρίσκεται η οικογένεια αυτή.

Στο άκουσμα και μόνο της είδησης δεκάδες αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες έσπευσαν στο χώρο και εμπόδισαν τον κλητήρα στο να προχωρήσει στην πράξη αυτή. Ο κλητήρας ειδοποίησε την αστυνομία και τρεις (3) αστυνομικοί κατέφθασαν στο χώρο της συγκέντρωσης των αλληλέγγυων. Μετά από διαβουλεύσεις ο κλητήρας και οι αστυνομικοί αποχώρησαν από το χώρο χωρίς να επιδώσουν οποιονδήποτε χαρτί στους ένοικους της κατοικίας.

Το περιστατικό αυτό δεν συμβαίνει για πρώτη φορά  ούτε είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Είναι κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής που προωθείτε το τελευταίο διάστημα προς όφελος ντόπιου και ξένου κεφαλαίου και νομοθετείτε – υλοποιείτε από τους πολιτικούς εκπροσώπους τους στη βουλή.  Η έξωση αυτή έρχεται αμέσως μετά την ψήφιση από τη βουλή για πακετοποίηση των κόκκινων δανείων και η κυπριακή κοινωνία καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το φαινόμενο κατασχέσεων κατοικιών από τις τράπεζες , όπως έχουμε όλοι παρακολουθήσει να συμβαίνει σε όλες τις χώρες που έχουν περάσει σε καθεστώς «μνημονιακής σωτηρίας». Η κρίση τους λοιπόν και κυριολεκτικά πλέον μας χτυπάει την πόρτα.

Οι εξώσεις και οι κατασχέσεις κατοικιών δεν είναι συνέπεια της αδιαφορίας ή της δήθεν αφερεγγυότητας ορισμένων και μόνο τμημάτων της κοινωνίας,  ούτε αφορά, όπως λέει η κυβέρνηση, μόνο πολίτες που την  χρησιμοποιούν ως δικαιολογία για την  κρίση.  Αφορά κυρίως τα χαμηλά, λαϊκά  στρώματα της κοινωνίας  που έχουν μείνει άνεργοι ή που έχουν δει το μισθό τους να κουτσουρεύεται στο μισό και  πλέον δεν έχουν ούτε τα βασικά για την διαβίωση τους, συνέπεια των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Αναστασιάδη-ΤΡΟΙΚΑ

Ξεκαθαρίζουμε λοιπόν ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να ξεσπιτώσει συνάνθρωπο μας επειδή  πολύ απλά το δικαίωμα στη στέγη και την αξιοπρεπή διαβίωση , πέραν από συνταγματικό είναι και αδιαπραγμάτευτο.

Σήμερα ήταν η μέρα μιας φτωχής οικογένειας σε  συνοικία της Λεμεσού, αύριο ξημερώνει για όλους εμάς το ίδιο και χειρότερο. Στην επίθεση αυτή δεν πρέπει να μείνει κανένας  μόνος/μόνη. Όλοι εμείς εργαζόμενοι, άνεργοι , φοιτητές, άνθρωποι της διπλανής πόρτας καλούμαστε να είμαστε σε επαγρύπνηση και να σταθούμε ανάχωμα στη λαίλαπα  που έρχεται.

Η αποτροπή της έξωσης της οικογένειας που διαμένει στις εργατικές κατοικίες στην οδό Αμερικής στην Λεμεσό είναι μια πρώτη μικρή νίκη στον αγώνα μας. Η σημασία της θα φανεί την επόμενη περίοδο.

Παρά το γεγονός ότι έιχαμε ελάχιστο χρόνο να κινητοποιηθούμε, η έξωση απετράπη και ένας σημαντικός αριθμός πολιτών πήρε το βάφτισμο του πυρός. Ο κόσμος στη Λεμεσό φαίνεται έτοιμος για συμμετοχή στην δράση όπου χρειαστεί!

Η ανατροπή των πολιτικών της πτώχευσης και του ξεσπιτωμού θα γίνει στους δρόμους αφού κανείς δεν μας έχει αφήσει άλλη επιλογή. Η περίπτωση της οικογένειας στη Λεμεσό είναι ενδεικτική.

Η κινητοποίηση της γειτονιάς και των μαθητών του σχολείου είναι πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία.

Απο την πλευρά του το μέλος του Κινήματος Ενάντια στις Εκποιήσεις Γιώργος Κτίστης τόνισε ότι μόνο η κινητοποίηση της κοινωνίας μπορεί να στείλει τα μηνύματα εκεί που πρέπει. «Η γειτονιά, οι μαθητές απέναντι στο Λύκειο του Άι-Αντώνη, τα παιδιά του αντιφασιστικού δικτύου και ο κόσμος», συμπλήρωσε «έδωσαν μια μάχη».

Καλούμε όλους και όλες  να σταθούμε εμπόδιο στο ξεσπίτωμα των συνανθρώπων μας και το αίτημα για αξιοπρεπή ζωή να γίνει φάρος για τις μάχες που έρχονται .

Κινημα Ενάντια στις Εκποιήσεις

Αντιφασιστικό Δύκτιο Λεμεσου

ΓΡΑΝΑΖΙ

Αλληλέγγυοι/ες