Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

]Όπως όλοι γνωρίζουν πρακτική των Τραπεζών ήταν να συνεργάζονται ουσιαστικά με τους επιχειρηματίες, πολλές φορές παρέχοντας κερδοσκοπική και φορολογική κάλυψη και όχι παραγωγικά για την επιχείρηση τους, αλλά το μόνο που ενδιάφερε τις Τράπεζες ήταν να υπάρχουν οι εξασφαλίσεις – υποθήκες περιουσιακών στοιχείων, η παροχή προσωπικών εγγυήσεων και να εξασφαλίζεται εκ πρώτης όψεως η απαραίτητη δόση για εξόφληση.

Ουδόλως ενδιάφερε τις Τράπεζες με ποιο τρόπο θα αξιοποιούσαν οι επιχειρήσεις τα χρήματα που τους παραχωρούσαν και εάν υπήρχε ανάλογο όφελος σε επενδύσεις στη Κύπρο με αντίστοιχη ωφέλεια για το τόπο. Έτσι δεν είναι μόνο το «κούρεμα» των καταθέσεων που έγινε μια και μόνο φορά, με τις γνωστές συνέπειες, αλλά είναι η διασπάθιση δισεκατομμυρίων επί σειρά ετών, χωρίς να επενδύονται ορθά τα χρήματα προς όφελος της Κυπριακής Οικονομίας, αφού πολλά χρήματα τα οικειοποιούνταν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, εν γνώσει των Τραπεζών ή επενδύονταν για αγορά περιουσιακών στοιχείων στο όνομα των επιχειρηματιών ή σπαταλούνταν λόγω κακής διαχείρισης. Όπως πολύ σωστά επισημάνθηκε σε δημοσίευμα στην Ελλάδα (Κathimerini.gr – 5.9.2014), όπου ακολουθήθηκε η ίδια πρακτική, δημιουργήθηκε το φαινόμενο μεγάλο μέρος της δήθεν χρηματοδότησης των επιχειρήσεων να καταλήγει σε προσωπικούς λογαριασμούς και περιουσιακά στοιχεία των επιχειρηματιών στο εξωτερικών, εξ΄ ου και το εύστοχο του δημοσιεύματος Υπερχρεωμένες Επιχειρήσεις – Πλούσιοι Επιχειρηματίες.

Μετά την οικονομική κρίση πολλές επιχειρήσεις έχουν κλείσει, άλλες έχουν ξεμείνει από ρευστότητα και «ψυχομαχούν». Οι τομείς πολλών επιχειρήσεων συνδέονται αλυσιδωτά μεταξύ τους με αποτέλεσμα κάθε αφερέγγυα επιχείρηση να χρωστά σε άλλες και αυτές με τη σειρά τους σε άλλες με αποτέλεσμα οι περισσότερες να μην μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνεια τους και αναγκαστικά να απολύουν κόσμο, να μειώνουν τους μισθούς με συνέπεια να προκύπτει η συνεχιζόμενη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται περί φαύλου κύκλου και θα πρέπει να διορθωθεί αυτή η οικονομική στρέβλωση, όπου στο όνομα της ελεύθερης οικονομίας εφαρμόστηκε οικονομική ασυδοσία, χωρίς συνετή διαχείριση και έλεγχο.

Τώρα προσπαθούν μέσω των Τραπεζών να δώσουν κάποια ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, νομίζοντας ότι με αυτό το μέτρο θα μειωθεί η ανεργία και διερωτούνται γιατί δεν καταλήγουν τα χρήματα εκεί που πρέπει. Μα θα πρέπει επιτέλους μια επιχείρηση που χρηματοδοτείται από τις Τράπεζες να δίνει κάποια στοιχεία σε τακτά διαστήματα και να παίρνει την ανάλογη χρηματοδότηση ώστε να διαφαίνεται αν είναι βιώσιμη και παραγωγική. Διαφορετικά θα διοχετεύονται χρήματα ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν επιβιώνουν, γιατί δεν είναι μόνο από τη χρηματοδότηση που μπορούν να ανακάμψουν, αλλά και από τη ορθή διαχείριση. Πρέπει να γίνεται μελέτη βιωσιμότητας κάθε επιχείρησης, να υπάρχει πλάνο προοπτικής ανάπτυξης ώστε να αποδεικνύεται ότι η χρηματοδότηση της θα τη βοηθήσει να ανακάμψει, διαφορετικά θα βρίσκονται συνεχώς στον αναπνευστήρα με ορίζοντα το κλείσιμο τους.

Παντελής Λαζάρου

Στέλεχος του κινήματος εναντίον των εκποιήσεων