Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΣΤΕΓΗ – ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ –  ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΓΗΣ .

Το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις συμμετέχει στην πανευρωπαική συμμαχία 30 κινημάτων ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αγωνίζονται για το δικαίωμα στην στέγη. Μερικές από τις εμπειρίες από την Πανευρωπαική συνάντηση των 30 κινημάτων στο Βελιγράδι.

 

Της Eυγενίας Μωυσέως

Η συμμετοχή του κινήματος ενάντια στις εκποιήσεις στην Ευρωπαϊκή συμμαχία “European Action Coalition for the Right to Housing and to the City”, η οποία αποτελείται από 30 κινήματα από όλη την Ευρώπη, μας δίνει την δυνατότητα μέσα από τις δραστηριότητες της οργάνωσης, να αντλούμε εμπειρίες και γνώσεις που σίγουρα μας βοηθούν και στην τοπική μας οργάνωση.

Η τελευταία μας συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι 20-27 Ιουνίου. Πέρα από την ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών του κάθε κινήματος και της χώρας που αντιπροσώπευε, είχαμε την ευκαιρία να δούμε επί τόπου προβλήματα που είχαν να κάνουν με το δικαίωμα στην στέγη, εκποιήσεις πρώτης κατοικίας και ιδιωτικοποίηση της εθνικής γης από ξένους επενδυτές. Ο άκρατος καπιταλισμός χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να κερδοσκοπήσει εις βάρος των απλών ανθρώπων, των μικροϊδιοκτητών.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, στο Βελιγράδι οι διαχειριστές πρώην εργατικών κατοικιών εκβιαστικά τους αναγκάζουν να παίρνουν δάνεια, για ανακαίνιση των πολυκατοικιών. Μετά επειδή αδυνατούν να ξεπληρώσουν τα δάνεια τους “πετούν” κυριολεκτικά έξω από τα σπίτια τους με βία. Χαρακτηριστική ήταν η κατάθεση μίας κυρίας η οποία είπε:

Μας συμπεριφέρθηκαν λες και είμαστε εγκληματίες. Ήρθε αστυνομία, πυροσβεστική και ιδιωτική αστυνομία , αφού έσπασαν την πόρτα με κλωτσιές και σπρωξίματα μας έβγαλαν έξω από το σπίτι μας. Τον γιό μου ο οποίος έχει κινητικά προβλήματα και δεν μπορεί να κάνει βήμα μόνος του τον πέταξαν κυριολεκτικά από τις σκάλες“.

Το κίνημα , “Who builds the city?” είναι πάντα παρών στις εξώσεις, κάποιες κατάφερε να ματαιώσει κάποιες όμως όχι. Αλλά πάντα η αστυνομία χρησιμοποιεί βία εναντίον τους. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αντιπρόσωπος του κινήματος του Βελιγραδίου, είπε ότι ενώ νομίζαμε ότι είμαστε πρώτοι στην Ευρώπη στο θέμα της στέγης (housing), όμως μελετώντας τα Ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία ανακαλύψαμε ότι πρώτη είναι η Κύπρος. Ζήτησαν να μάθουν πώς μια χώρα όπως η Κύπρος κατάφερε να φτάσει σε αυτό το σημείο και μας ζήτησαν να δώσουμε στοιχεία και αναφορά για το τι συνέβηκε και τι πρόκειται να γίνει. Έτσι το κίνημα ενάντια στις εκποιήσεις ενημέρωσε αναλυτικά για το όλο θέμα την συμμαχία.

Η άλλη περίπτωση είναι οι λεγόμενες “εργένικες κατοικίες” επί σοσιαλισμού. Ήταν προσωρινές κατοικίες οι οποίες δίνονταν σε εργάτες μέχρι να κτιστούν από το εργοστάσιο διαμερίσματα για να μπορέσουν να στεγαστούν με τις οικογένειες τους. Με την πτώση του σοσιαλισμού έγιναν μόνιμες κατοικίες, και παρόλο που πλήρωναν στον διαχειριστή το ποσό που ζήτησε, επειδή δεν είχαν χαρτιά ιδιοκτησίας, τους πετάνε έξω διότι δεν τους ανήκουν σύμφωνα με τον νόμο (τον νέο νόμο). Έχουν φροντίσει όλοι οι νόμοι που προστάτευαν τον απλό άνθρωπο τον ιδιοκτήτη των εργατικών κατοικιών να τους αλλάξουν σε σημείο που είναι εντελώς απροστάτευτοι. Σε μία πολυκατοικία που επισκεφτήκαμε 82 οικογένειες πρόκειται να βρεθούν στον δρόμο τις επόμενες εβδομάδες.

Κρατική γή που ανήκε στο κράτος, πολυκατοικίες που ήταν κτισμένες από την εταιρεία των σιδηρόδρομων επί σοσιαλισμού έχει πωληθεί σε επενδυτές από τα Αραβικά Εμιράτα, κτίζουν δίπλα από τον ποταμό κτίρια τα οποία καμία σχέση έχουν με τον όλο σχεδιασμό του Βελιγραδίου, αλλά και ο κόσμος εκδιώχθηκε από τα σπίτια του δίχως να του δώσουν επιλογή στέγης.

Στην Ολλανδία, Ιρλανδία Αγγλία, Ρουμανία, Πορτογαλία, Γαλλία και όπου αλλού υπάρχουν κρατικές ή δημοτικές κατοικίες με βία πετούν τον κόσμο στο δρόμο για να πωλήσουν την γή σε μεγαλοεπιχειρηματίες γής. Τα ενοίκια αυξάνονται ραγδαία, ενώ οι μισθοί παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση στα ίδια επίπεδα, είτε μειώνονται είτε δεν υπάρχουν μισθοί λόγω ανεργίας, με αποτέλεσμα ο κόσμος να εγκαταλείπει τα σπίτια του.

Σε κάθε χώρα τα προβλήματα είναι διαφορετικά αλλά το αποτέλεσμα παντού το ίδιο. Χιλιάδες συνάνθρωποι μας βρίσκονται στο δρόμο λόγω εκποιήσεων, η γή ιδιωτικοποιείται για σκοπούς εκμετάλλευσης από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες γής, οι νόμοι αλλάζουν καθημερινά υπέρ των τραπεζών ή των επιχειρηματιών ενώ ο απλός άνθρωπος γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης ακόμα και από το ίδιο το κράτος. Μέσα σε πρωτοφανή συνθήκες ενωμένοι με τις κοινές ανησυχίες ,κοινούς στόχους, κοινούς αγώνες οργανωμένα και στοχευμένα η συμμαχία αντιστέκεται και αγωνίζεται ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ενάντια στους επιχειρηματίες γής, ενάντια στις κυβερνήσεις.

Γενικό συμπέρασμα στην συνάντηση , σε όλες τις χώρες της Ευρώπης ο καπιταλισμός δίνει ολομέτωπη επίθεση για κατάργηση κάθε δικαιώματος, στην στέγη, εργασία, υγεία, παιδεία, τροφής, ένδυσης κλπ. Είναι καθήκον ΟΛΩΝ μας επιτέλους να σηκώσουμε ανάστημα, είναι η ώρα της αντεπίθεσης, είναι η ώρα της οργανωμένης πάλης ενάντια στον καπιταλισμό και τους εκφραστές του.