Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Από όλα τα «πιθανών» μη συμβατά με το σύνταγμα νομοσχέδια που η Βουλή ψήφισε για προστασία ευάλωτων ομάδων , θα μπορούσε κάποιος από το Σάββατο κιόλας να στοιχηματίσει ότι, η διαγραφή του υπόλοιπου σε περίπτωση εκποίησης περιουσίας, η απαλλαγή των εγγυητών από το υπόλοιπο και πάλιν σε περίπτωση εκποίησης, όπως και η προστασία της πρώτης κατοικίας, θα αξιολογούνταν σαν αντισυνταγματικά.

Αυτά μας προέκυψαν χθες, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας «έστειλε» τα πιο πάνω νομοθετήματα στο Ανώτατο για επικύρωση ή απόρριψη της κατ αρχήν δικής του γνωμάτευσης για την αντισυνταγματικότητα τους. Σήμερα, Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου, όταν η Γνώμη βρισκόταν στο πιεστήριο, πρόεκυψαν ακόμα δύο αναπομπές, από τον ίδιο τον Πρόεδρο αυτή την φορά προς την Βουλή. Πάμε για νέο σύγχρονο ρεκόρ σεβασμού της θέλησης της πλειοψηφίας της Βουλής, που μπορεί φυσικά να κατατριφθεί κάθε στιγμή.

Όσον αφορά τώρα τα αντισυνταγματικά νομοσχέδια, λυπούμαστε κυρίες και κύριοι άνεργοι, φτωχοποιημένοι από την κρίση τους, την κρίση της ασυδοσίας τους, της εγκληματικής διαχείρισης της οικονομίας και των καταθέσεων σας από τις τράπεζες. Λυπούμαστε πολύ για όλους εσάς που σας αφαίρεσαν ακόμα και την αξιοπρέπεια σπρώχνοντας σας στα λαϊκά παντοπωλεία για να εξασφαλίσετε ακόμα κι τα βασικά της διατροφής σας, και που τώρα κινδυνεύετε να μείνετε και άστεγοι, αλλά η προστασία σας από την πολιτεία είναι αντισυνταγματική.

Θα μπορούσε πράγματι να περιμένει κάποιος διαφορετική εξέλιξη, όταν σε μια δυστυχώς δυσμενή εξέλιξη, η ψηφοφορία στην Βουλή έδωσε το δικαίωμα σε αυτούς τους κυρίους που μας κυβερνούν να κρατούν το δικό του νομοσχέδιο εγκριμένο την ίδια στιγμή που θα είχαν την δυνατότητα να αναπέμψουν όλα τα άλλα;

Παρά όμως την προβληματική αυτή κατάσταση που προσωρινά έχει δημιουργηθεί, η υπερψήφιση από την Βουλή των νομοσχεδίων για προστασία των ευάλωτων ομάδων, δείχνει ένα σημαντικό γεγονός: Ότι υπάρχουν δυνατότητες. Υπάρχουν δυνατότητες να κερδηθεί αυτή η μάχη αλλά και κάθε μάχη που η πλειοψηφία του λαού, τα λαϊκά στρώμα, αποφασίζουν να δώσουν.

Η μάχη στην Βουλή κερδήθηκε όχι διότι ο Παπαδόπουλος αποφάσισε να σταθεί με τα δίκαια της μάζας του λαού σαν από θέμα αρχής, άλλα διότι προηγήθηκαν γεγονότα που δεν άφηναν πολλά περιθώρια ελιγμών στους κοινοβουλευτικούς αυτούς εκπροσώπους. Είχε προηγηθεί η προσπάθεια προώθησης του νομοσχεδίου που ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ είχαν προετοιμάσει για προστασία της πρώτης κατοικίας και όλη η ζύμωση που την συνοδευσε. Είχε προηγηθεί όλη η καμπάνια της Αριστεράς για την αδικία σε βάρος του απλού λαού από όλους αυτούς που ενώ είναι οι υπεύθυνοι για την κρίση, επιδιώκουν τώρα να τιμωρήσουν τα θύματα τους και με ξεσπίτωμα. Είχε προηγηθεί η καμπάνια, η μάχη της Συνδικαλιστικής Πλατφόρμας «Η Κοινωνία Αντιδρά και Αντιστέκεται» που μέσα ακόμα κι από παγκύπριο συλλαλητήριο ενάντια στις κυβερνητικές προθέσεις κατακαλόκαιρα,, είχε στείλει το μήνυμα ότι θα μας βρείτε μπροστά σας.

Το νομοσχέδιο που ο Αναστασιάδης κρατά στα χέρια του εξασφαλίζει την υπεροπλία των τραπεζών έναντι όλων ανεξαιρέτως των δανειοληπτών, ακόμα και αν δεν αναπεμφθούν όλα τα άλλα νομοσχέδια.

Οι τράπεζες έχουν πια το δικαίωμα να ξεκινούν εκποιήσεις μέσα σε μερικούς μήνες μετά την καταβολή της τελευταίας δόσης, χωρίς δικαστική απόφαση. Τώρα η δικαστική απόφαση θα χρειάζεται για να σταματήσει την διαδικασία, όχι να την ξεκινήσει, μεταφέροντας την ευθύνη της απόδειξης στους δανειολήπτες για σταμάτημα διαδικασίας που θα ξεκινά αυτόματα.

Η μάχη τώρα ξεκινά. Το πρώτο και άμεσο καθήκον είναι η προστασία των νομοθεσιών που έχει θεσμοθετήσει η Βουλή. Η κινητοποίησή μας για να υποστηρίξουμε αυτό τον αγώνα είναι ο μόνος τρόπος να αναγκάσουμε τη Κυβέρνηση και την Τρόικα να κάμουν πίσω και να στραφούν προς τους κατόχους πλούτου για να ενισχύσουν τα κρατικά ταμεία και τις τράπεζες και όχι να κυνηγούν τα θύματα της κρίσης.

Ο κάθε βουλευτής που το περασμένο Σάββατο ψήφισε υπέρ της προστασίας του απλού πολίτη από την κοινωνία, έχει χρέος να υπερασπιστεί αυτό που ψήφισε. Να αντισταθεί στους εκβιασμούς της κυβέρνησης που έχει ξεκινήσει καμπάνια τρόμου με την απειλή της μη καταβολής της επόμενης δόσης.

Η απειλή όμως αυτή είναι απειλή από την Τρόικα, που όπως θεσμοθετήθηκε μπορεί και να ξηλωθεί. Ήδη η νομιμότητα της Τρόικα έχει μπει στο στόχαστρο από διάφορες πολιτικές δυνάμεις. Το στήσιμο ευρωπαϊκής καμπάνιας από όλους τους κύπριους βουλευτές που ψήφισαν στη κυπριακή βουλή για προστασία των ευάλωτων ομάδων, ανάλογη με αυτήν που ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ είχαν κάνει εδώ και μήνες για προώθηση του νομοσχεδίου που είχαν καταρτίσει αλλά και ανάλογη με αυτήν της Πλατφόρμας «Η Κοινωνία Αντιδρά και Αντιστέκεται», έχει την δυνατότητα να αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς, να ανατρέψει την Τρόικα και να δημιουργήσει τις βάσεις για μια άλλη Ευρώπη.

Μια Ευρώπη χωρίς Τρόικα και χωρίς την απειλή μη καταβολής της επόμενης δόσης. Μια άλλη Ευρώπη που δανειστές μας δεν θα είναι οι βουτηγμένες στην διαπλοκή και τα παιγνίδια του κέρδους ιδιωτικές τράπεζες, αλλά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα ελέγχεται πολιτικά από άλλες δυνάμεις.

Όπως ακριβώς η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο μπόρεσε, κάτω από την πίεση των μαζών, να θεσμοθετήσει προστασία για τις ευάλωτες ομάδες, έτσι και στην Ευρώπη του σήμερα στην οποία συμμετέχουμε, μπορούν και πρέπει να φτιαχτούν οι ανάλογες συμμαχίες για να θεσμοθετήσουν την προστασία των ευάλωτων ομάδων της Ευρώπης συνολικά, για να ανατρέψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των μνημονίων.

Το στήσιμο μιας τέτοιας καμπάνιας αποτελεί την πιο μεγάλη προτεραιότητα για όλους τους κύπριους βουλευτές που ψήφισαν τα διάφορα προστατευτικά νομοσχέδια.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΛΑΧΟΣ.

13.09.14