Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Η Ευρωπαική Συμμαχια Δράσης για το δικαίωμα στην ανθρώπινη  Στέγη και Πόλη είναι μια γοργά αναπτυσσόμενη συμμαχία κινημάτων. Μέχρι τις αρχές του 2016. Είχαμε 24 ενεργές ομάδες σε 15 χώρες.Κινήματα που αφορούσαν ενοικιαστές, ανθρώπωνπου ζούσαν σε ακατάλληλη στέγη,θυματα εξώσεων,επηρεασμένους από το χρέος, κάτοικους μπαρραγκουπόλεων,ανθρώπους που έκτιζαν μόνοι τους την στέγη τους , ακτιβιστές και ερευνητές.

Κάποια απο τα κινήματα είναι οργανωμένα σε μιά πόλη όπως την αυτοργάνωση των αστέγων στην Βουδαπέστη,ή είναι αστικές συμμαχίες όπως το την οργάνωση το ΄δικαίωμα στην πόλη’ στο Ζάγκρεπ. Άλλα μέλη της Συμμαχίας ειναι οργανωμένα σε εθνικό επίπεδο. Παρα την ποικιλία τύπου οργανώσεων, η Συμμαχίαέχει οριζόντιο χαρακτήρα και δν έχει ιεραρχία, επειδή αυτό θεωρείται ένας διαρκώς αυτοσυντηρούμενος τρόπος άσηςπου οδηγει σε ορίζοντα χρόνου σε κοινωνική αλλαγή.

Ως Συμμαχία ξεκίκησε το 2013, μετά τις συναντήσεις στο Έσσεν και την Αθήνα. Μέχρι  τον Οχτώβρη του ίδιου χρόνου συντόνισε ημερίδα δράσης σε 15 πόλεις παλευοντας για το αυτονόητα δικαίωμα στην στέγαση και ενάντιια στις επιβαλλόμενες εξώσεις.

Τον ιδιο χρονο έγινε συνάντηση στο Παρίσι όπου τέθηκε ο επόμενος στόχος, η εκδηλωση των κτηματομεσιτών MIPIM, που γίεται στις Κάννες καθε χρόνο. Μετά την πετυχημένη εκδήλωση-έκθεση στον κόσμο της δράσης  των πολιτικών που πουλουν δημόσιο πλούτο στους στους ντιβέλοππερς, 25 του  Μάρτη 2014, έγινε η πρώτη παρόμοια εκδήλωση στο Λονδίνο έξι μηνες αργότερα. Συνεχίζοντας τον παρεμβατικόν αγώνα πιο δυνατοί τωρα με περισσότερα μέλη και από την κεντρική και απο την ανατολικήν Ευρώπη , και ακόμη οργανώσεις που εμφανίστηκαν με στόχο το σταμάτημα των εξώσεων,δεν αποζητούσαμεν πλέον μονο την καταγραφήτου ζητήματος της Ευρωπαικής κρίσης στην στέγαση, αλλά και την παρέμβαση μας έτσι ωστε να υπάρχει αλλαγή.

Κατα την διάρκεια του δημοψηφίσματος για την τρόικα στην Αθήνα, τον Οχτωβρη του 15, κάτω απο το σύνθημα «Κανένας άνθρωπος χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς άνθρωπο», οργανώθηκαν μια σειρά από δράσεις. Τις δράσεις ακολούθησε έρευνα για τα ζητήματα αυτά ώστε η κατανόηση τους να  οδηγεί σε αποτελεσματικότερη δράση.

Τ0ν2016 μας βρήκε να ενδυναμώνουμε το δέσιμο μας, τις πηγές άντλησης αποθεμάτων  και τα εργαλεία μας οργάνωσης και δράσης.Το μοίρασμα των πιο πάνω, όπως επίσης η καταγραφή, η ανάλυση και μοίρασμα της εμπειρίας , της γνώσης, των στρατηγικών, και τακτικων μας,  ενίσχυσε τις σχεσεις αναμεσα στα μέλη της Συμμαχίας και δημιούργησετις συνθήκες για διεθνή αλληλεγγύη.

Εμείς στην Συμμαχία κτίζουμε την ικανότητά μας  για κοινή δράση ‘ετσι που να καθιστούμε το ζήτημα της καταστροφικής κρισης στην στέγαση ορατό και να στοχοποιούμε τις αιτίες που το προκαλούν. Η εμπειρία μας δείχνει ότι αυτο δεν είναι εύκολο΄.Η κρίση  αυτή παρουσιάζεται απο τους δημιουργούς της ως κατι που συμβαίνει επειδή κάποια απρόσωπη αγορά έτυχε να το φέρειως αποτέλεσμα μεταφυσιών διεργασίων αλλά βρισκεται κατώ από τον έλεγχο του πατρικού καλού εθνικού κράτους. Βέβαια , γνωρίζουμε ότι η κριση εκπορεύεται,  εδώ και δεκάχρονα από τις κρατικές πολιτικές αποδόμησης της αξιοπρεπούς στεγασης και το ξεπουλημα της στους αδηφαφους κεφλαιοκράτες. Δεν επιζητούμε μονάχα την αντιστροφή αυτής κατάστασης, αλλά στηρίζουμε  την ανάπτυξη εναλλακτικών προτάσεων για την στέγαση, γνωρίζοντας πως για την υλοποίηση αυτού του στόχου χρειάζεται απαραίτητα και το κτίσιμο της δύναμης  που θα  επιφερει αυτήν την εναλαγήν.

Μεταφραση , επιμέλεια

Χριστος Χριστου