Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Πάρα τις για μήνες πολυδιαφημιζόμενες εξαγγελίες για εξαιρέσεις που θα προστάτευαν την πρώτη κατοικία και επαγγελματική στέγη, ούτε καν η λέξη ΅ εξαιρέσεις ΅ δεν συναντιέται σε ολόκληρο τον νόμο που η κυβέρνηση, στα μέσα των διακοπών, επέλεξε να εγκρίνει.

Αυτό προκάλεσε μεγάλη δυσφορία σε πλατιά στρώματα του λαού αλλά και την άμεση αντίδραση των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΠΕΟ, ΔΕΟΚ και άλλων που μαζί με το Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις εξάγγειλαν ήδη την πρόθεση τους να κινητοποιηθούν κάτω από κοινή πλατφόρμα.

Κάνοντας μια τακτική υποχώρηση, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να «ξαναμελετήσει» το ζήτημα την εβδομάδα που μας πέρασε. Για να καταλήξει σε ακόμα μια προσπάθεια τακτικής εξαπάτησης της κοινωνίας. Αυτό που παρακολουθούμε να γίνεται συνέχεια σε όλα τα επίπεδα.

Ξεκινώντας με την διατύπωση, ΅ Πρόσθετα εφόδια στους δανειολήπτες για προστασία της κύριας τους κατοικίας… ΅ στα μόνα στα οποία αναφέρονται είναι σε μέτρα που θα περιορίζουν κάπως την απόλυτη αυθαιρεσία των τραπεζών. Όπως τον καθορισμό του τόκου υπερημερίας στο ανώτατο 2%, την κατάργηση του μονομερούς τους δικαιώματος για αύξηση του επιτοκίου σε ήδη εγκριμένο δάνειο. Και μερικά άλλα που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον ακόμα και να γελάσει, όπως το ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορεί να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο σε οποιοδήποτε πιστωτικό ίδρυμα παρεμβαίνει ή δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του Νόμου. Αν είναι δυνατό, ούτε αυτό δεν μπορούσε να γίνει μέχρι τώρα.

Κατά τα άλλα τίποτε. Τίποτε που να αφορά την προστασία του αποδεδειγμένα άνεργου, του καταστρεμμένου μικρομεσαίου που η κρίση οδήγησε σε συνθήκες στις οποίες δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η πεποίθηση που ήδη είχαμε ότι τίποτε ουσιαστικό δεν αλλάζει, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά.

Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όλες τις προηγούμενες μέρες, πριν την κατάθεση των νέων τροποποιήσεων, και ενώ η κυβέρνηση έκανε δηλώσεις και έπαιρνε δεσμεύσεις για προστασία των ευάλωτων ομάδων, ο κύριος Μαυρίδης και μια σειρά άλλα κυβερνητικά και Συναγερμικά στελέχη έκαναν «σαφές» ότι θα πρέπει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει με προσοχή τις ευάλωτες ομάδες (sic) «χωρίς να ξεχνά φυσικά ότι όλα αυτά έχουν κόστα… και θα πρέπει να δούμε αν μπορούμε… αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε υπόψη και τις ευθύνες των δανειοληπτών απέναντι στους καταθέτες που πρέπει να προστατέψουμε…».

Τους καταθέτες τώρα κλαίνε και προσπαθούν να στρέψουν ενάντια στους δανειολήπτες. Αμελώντας να αναφέρουν ότι είναι κάτι μεταξύ 7 με 9 δις ευρώ το κούρεμα καταθέσεων του περασμένου Μάρτη…

7 με 9 δις έκλεψαν από τις καταθέσεις μας – εμάς των ίδιων που είμαστε και δανειολήπτες- για να στηθούν οι τράπεζες, αλλά κανένα δάκρυ δεν έχυσε για τους καημένους καταθέτες, καμιά αναφορά δεν γίνεται από τους κυρίους ειδικούς που τόσο στεναχωριούνται για τους καταθέτες τώρα, τα… θύματα των δανειοληπτών.

Για να μην αναφερθούμε στα 4,5 δις που κόστισε το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν με χρήμα από τις καταθέσεις του κόσμου.

Πρέπει να τους σταματήσουμε. Πρέπει να τους απαντούμε όπου και όπως μπορούμε.

Μπροστά σε αυτή τους την επίθεση πρέπει να ξεκαθαρίζουμε τα πράγματα ξανά και ξανά.

Τα κόκκινα δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα, είναι αποτέλεσμα της κρίσης και της ανεργίας που δημιούργησαν οι τράπεζες μέσα από την εγκληματική διαχείριση των καταθέσεων του κόσμου. Είναι αποτέλεσμα της επιπολαιότητας και απληστίας με την οποίαν χειρίστηκαν τις καταθέσεις του κόσμου σε ένα διεθνές παιγνίδι απίστευτης κερδοσκοπίας, της αφαίμαξης των ίδιων των τραπεζών μέσα από τις ψηλές απολαβές τους, τα αμύθητα μπόνους τους, τα ανεξέλεγκτα δάνεια στους ημέτερους χωρίς έλεγχο και χωρίς διασφαλίσεις.

Δεν υπάρχει καμιά ευθύνη των ανέργων δανειοληπτών απέναντι σε οποιονδήποτε κύριοι κυβερνητικοί εμπειρογνώμονες. Και παρόλα αυτά έχουν πληρώσει τεράστιο τίμημα για τη σωτηρία του τραπεζικού συστήματος.

Τους έκλεψαν τις καταθέσεις, τον έριξαν στην ανεργία, του πετσόκοψαν τα μεροκάματα, τους μισθούς και τις συντάξεις.

Το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε Αυγουστιάτικα και που δημιούργησε αλυσιδωτές αντιδράσεις σπρώχνοντας την κυβέρνηση Αναστασιάδη να δεσμευτεί για δικλείδες προστασίας των ευάλωτων ομάδων, προχωρεί ουσιαστικά όπως είχε ετοιμαστεί.

Εξουδετερώνει εντελώς τον ρόλο του κτηματολογίου, του κράτους δηλαδή, και μετατρέπει την διαδικασία των εκποιήσεων σε διαδικασία express, παραμερίζοντας κάθε δικαίωμα του οφειλέτη.
Παραχωρεί στον κάθε ένα από εμάς το δημοκρατικό δικαίωμα να βάζει τον δικό του εκτιμητή, σε συνθήκες που ήδη δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε σε αυτές ακόμα τις ανάγκες της φυσικής επιβίωσης. Που και αυτό φυσικά το δικαίωμα σε τίποτε δεν αλλάζει το γεγονός ότι η στέγη θα εκποιηθεί από τις τράπεζες με κάποια ίσως περισσότερα ευρώ σαν αποζημίωση.
Η απάντηση μας πρέπει να είναι σαφής. Πρέπει να καθορίσουμε τις κόκκινες γραμμές για προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά και να δείξουμε από πού μπορούν να βρεθούν τα χρήματα που η δεξιά αναζητεί από αυτούς που η κρίση έχει ρημάξει:

Παγοποίηση όλων των δανείων μέχρι €300 000 με υποθήκη την πρώτη κατοικία ή την επαγγελματική στέγη ή τα καλλιεργούμενα τεμάχια για τους αγρότες χωρίς καταβολή τόκου για όσους έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση.
Αναπροσαρμογή των δανείων με υποθήκη την πρώτη κατοικία ή την επαγγελματική στέγη ή τα καλλιεργούμενα τεμάχια για τους αγρότες με μείωση που δικαιολογείται από τη μείωση των απολαβών του δανειολήπτη.
Φορολόγηση του πλούτου και κλιμακωτή αύξηση του φόρου εισοδήματος για τα μεγάλα εισοδήματα και φορολόγηση του επιχειρηματικού κέρδους και της εκκλησιαστικής περιουσίας
Είσπραξη των 6.2δις που χρωστούν 20 περίπου μεγαλοεπιχειρηματίες.
Επαναπατρισμό των τεράστιων ποσών που διοχετεύτηκαν εκτός Κύπρου στα πρόθυρα του κουρέματος ή και δήμευση των περιουσιακών στοιχείων αυτών που το έκαναν.
Μείωση του δανειστικού επιτοκίου σε επίπεδα ΕΕ για να σταματήσει η αφαίμαξη των δανειοληπτών και να ενθαρρυνθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας.
Υιοθέτηση αναπτυξιακής πολιτικής και εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που στραγγαλίζει την οικονομική δραστηριότητα

Του Σωτήρη Βλάχου

3 thoughts on “ΚΟΡΟΙΔΙΑΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΚΠΟΙΗΣΕΩΝ”

  1. Have you ever considered creating an e-book or guest authoring on other sites?

    I have a blog based upon on the same ideas you discuss and would really
    like to have you share some stories/information. I know my
    subscribers would appreciate your work. If you’re even remotely interested, feel free to send me an e mail.

  2. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the format on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to peer a great blog like this one today..|

Comments are closed.