Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Είναι με έκπληξη που παρακολουθούμε όλες αυτές τις μέρες την προσπάθεια που γίνεται από μέρους της κυβέρνησης, αλλά και από πολλούς άλλους νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους, να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τα των δικαιωμάτων των τραπεζών ενάντια στους απλούς συμπολίτες μας και στο δικαίωμα τους στην κατοικία αλλά και επαγγελματική στέγη. Μια προσπάθεια που είναι ουσιαστικά ενάντια στο καλώς νοούμενο συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Τους παρακολουθούμε να επιχειρηματολογούν με πολλή άνεση και ευφράδεια για το πόσο σημαντικό είναι να ανακεφαλοποιηθούν οι τράπεζες, χωρίς να αναφέρουν ούτε μια λέξη αν, κατά την άποψη τους, είναι το ίδιο σημαντικό να κατοχυρωθεί το δικαίωμα της στέγης πάνω από τα κεφάλια των ανθρώπων. Ανθρώπων που η κρίση της οικονομίας – για την οποία δεν φέρουν καμιά ή ελάχιστη ευθύνη σε σύγκριση με την κατά κοινή ομολογία ευθύνη των τραπεζών – τους έχει αφαιρέσει το δικαίωμα στην εργασία και, συνεπώς, τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στις τράπεζες.

Είναι το λιγότερο προκλητικό να αναφέρονται στο ζήτημα της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, όταν η κυπριακή κοινή γνώμη συγκλονίζεται συνεχώς με ειδήσεις για τις οφειλές δισεκατομμυρίων που χρωστούν οι λίγοι μεγαλογαιοκτήμονες και επιχειρηματίες ανάπτυξης γης. Όταν τεράστιες καταθέσεις διοχετεύτηκαν στο εξωτερικό λίγες μέρες ή ακόμα και ώρες πριν το «κούρεμα» χωρίς καν να διερευνηθεί ακόμα αν, τουλάχιστο, τα ποσά αυτά είχαν φορολογηθεί με βάση της πρόνοιες του Νόμου.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, η ετοιμασία νομοσχεδίου από τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ, για προστασία της πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης, αποτελεί ένα μεγάλο βήμα μπροστά, παρόλο που το ίδιο το νομοσχέδιο φαίνεται να πάσχει από κάποιες ασάφειες. Ασάφειες που αφήνουν περιθώρια στον κάθε δικαστή να αποφασίσει υποκειμενικά και όχι πάνω σε αυστηρά καθορισμένα κριτήρια ποιος δικαιούται να διατηρεί την οικία του και ποιος όχι, μένοντας δηλαδή άστεγος!

Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο μπορεί να προστατεύει απόλυτα όσους αποδεδειγμένα είναι άνεργοι, με μια απλή προσθήκη, ότι δηλαδή ρητά απαγορεύεται η κίνηση νομικής διαδικασίας ενάντια σε όποιον αποδειγμένα είναι άνεργος.

Στο νομοσχέδιο πρέπει να γίνει επίσης σαφές, με ανάλογη ρήτρα, ότι για όσο χρονικό διάστημα υπάρχει αναστολή της υποχρέωσης για καταβολή δόσεων, παύει να υπάρχει επιβάρυνση με τόκους υπερημερίας ή άλλους.

Το ζήτημα των τόκων πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανάλογο τρόπο και στις περιπτώσεις όπου μείωση των εισοδημάτων οφειλετών, οδηγεί σε αναθεώρηση του δανείου και επέκταση του ορίζοντα αποπληρωμής του. Πρέπει οι τόκοι να μειώνονται με τέτοιο τρόπο ώστε το τελικό ποσό με την αναθεώρηση, να μην υπερβαίνει το ποσό που αρχικά ήταν υποχρεωμένος να εξοφλήσει ο οφειλέτης.

Ταυτόχρονα ζητούμε όπως καμιά από τις νομικές διαδικασίες, που εξυπακούονται από την ψήφιση αυτού του νόμου, επιβαρύνει οικονομικά τον αιτητή.

Καλούμε όλο τον κυπριακό λαό σε κινητοποίηση για στήριξη του νομοσχεδίου προστασίας της πρώτης κατοικίας που ετοιμάζουν τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ και ενσωμάτωση σε αυτό των εισηγήσεων μας. Η ψήφιση ενός τέτοιου νομοσχεδίου θα είναι μια μεγάλη νίκη για τα θύματα της κρίσης. Μια μεγάλη νίκη που όμως δεν θα σημάνει το τέλος του αγώνα για τους κατόχους στεγαστικών δανείων. Θα τους κρατούμε συνεχώς ενήμερους για όλες τις εξελίξεις και θα τους καλούμε σε κινητοποίηση όποτε οι συνθήκες το επιβάλλουν.