Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Αυτά που κάνει πραγματικότητα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις εκποιήσεις

Μια φορά και ένα καιρό υπήρχε κάποιος καλός άνθρωπος που ζούσε μόνο για να δουλεύει σκληρά και να αποκαταστήσει την οικογένεια του.

Ήταν γερός και δεν φοβόταν να δουλέψει ούτε Σάββατο ούτε Κυριακή.

Έτσι λοιπόν έκανε ένα δάνειο 200 χιλιάδων ευρώ για να κτίσει ένα όμορφο σπίτι να ζει αυτός και η οικογένεια του.

Όλα πήγαιναν καλά, δούλευε και Σάββατο και Κυριακή και κατάφερε πριν ακόμα ενηλικιωθούν τα παιδιά τους να εξοφλήσει τις 200 χιλιάδες από το δάνειο, που με τους τόκους είχε γίνει 350 χιλιάδες.

Ξαφνικά όμως μια μέρα ακούει ότι οι τράπεζες της χώρας είχαν κάνει πολλά κακά και παράλογα πράγματα με αποτέλεσμα ολόκληρη η οικονομία να βρίσκεται σε δύσκολη θέση.

Δεν κατάλαβε και πολλά πράγματα το πρώτο διάστημα, μέχρι που του ανακοινώνουν ότι ένα μικρό κομπόδεμα που είχε στην τράπεζα του το κούρεψαν. Και αμέσως μετά του ανακοινώνουν στην δουλειά ότι απολύεται.

Ο κόσμος γύρω του καταρρέει. Τρία παιδιά, ένα έτοιμο για σπουδές.

Ήταν πολύ καλός σε αυτό που ήξερε να κάνει αλλά όπου ζητούσε δουλειά έβρισκε κλειστές πόρτες. Ο κλάδος είχε ρημαχτεί και ο ίδιος δεν είναι έφηβος πια.

Η απελπισία αρχίζει να ριζώνει στην ψυχή του…

Και ακόμα δεν είχαν έλθει τα χειρότερα.

Μια μέρα μπαίνει στο λεξιλόγιο του η λέξη εκποιήσεις. Από τον υπουργό της χώρας ακούει να εξηγεί ότι έχουμε όλοι ευθύνες απέναντι στην οικονομία και ότι έχουμε όλοι χρέος να φανούμε εντάξει στις υποχρεώσεις μας στις τράπεζες. Διαφορετικά αυτές θα είναι αναγκασμένες να μας πάρουν το σπίτι.

Αν δεν του πάρουν το σπίτι, η οικονομία της χώρας, για την οποία και αυτός έχει ευθύνη, δεν επανεκκινεί.

Τα ίδια λέγανε και πολλοί άλλοι μορφωμένοι εμπειρογνώμονες όλη μέρα από τα ράδια και τις τηλεοράσεις της χώρας.

Πριν ακόμα αρχίσει να συνειδητοποιεί πραγματικά τι μπορεί όλα αυτά να σημαίνουν για την ζωή του, η κυβέρνηση εγκρίνει νομοσχέδιο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεπουλούν περιουσίες χωρίς δυσκολίες και καθυστερήσεις που δημιουργούσε ο προηγούμενος νόμος.

Σαν σε όνειρο παρακολουθεί να επανεκτιμούν την αξία του σπιτιού του, που όταν είχε μπει υποθήκη για το δάνειο του ήταν 300 χιλιάδες. Μόλις και την βγάζουν τώρα 150 χιλιάδες. Το 50% δηλαδή της αρχικής του αξίας.

Με βάσει τον νέο νόμο, λίγους μήνες μετά που η τράπεζα έβγαλε σε πλειστηριασμό το σπίτι, είχε το δικαίωμα να ρίξει την τιμή που ζητούσε στο 50% της νέας εκτιμημένης αξίας του. Στις 75 χιλιάδες.

Στον ένα χρόνο το σπίτι πουλήθηκε.

Ο καλός μας άνθρωπος και η οικογένεια του μπαίνουν στην κατηγορία των αστέγων.

Ο καλός μας άνθρωπος έχει:

χάσει το σπίτι του
χάσει 200 χιλιάδες που είχε πληρώσει για το σπίτι του
χρωστά ακόμα 75 χιλιάδες
Δεν αντέχει τις νέες συνθήκες της οικογένειας του, την ταπείνωση, την φτώχεια και πεθαίνει. Οι 75 χιλιάδες μεταφέρονται σαν χρέος στα παιδιά του .

Από μια άποψη είναι τυχερός. Αν το σπίτι του δεν είχε πουληθεί τον πρώτο χρόνο, ο νέος νόμος της κυβέρνησης προνοούσε για νέα εκτίμηση που θα ήταν πιο χαμηλή από την πρώτη και στα παιδιά του θα μεταφερόταν μεγαλύτερο χρέος ΅

Του Σωτήρη Βλάχου