Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε το Μάρτιο του 2013 να διακόψει τον ELA (παροχή επείγουσας ρευστότητας -emergency liquidity assistance )προς τη Λαϊκή, διαπιστώνοντας ότι πρόκειται περί αφερέγγυας Τράπεζας . Δηλαδή αυτό που έπρεπε να πράξει η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, το έπραξε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φανερώνοντας την αδυναμία της Κεντρικής Τράπεζας να ενεργήσει έγκαιρα και καταλυτικά.

Επειδή η Λαϊκή Τράπεζα κατέρρευσε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορούσε να λάβει τα 9 δις που παραχωρήθηκαν στην Λαϊκή αποφασίστηκε να μεταφερθεί το χρέος ELA της Λαϊκής Τράπεζας στην Τράπεζα Κύπρου. Μεταβιβάστηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα όλες οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι του ποσού των €100.000 καθώς και ολόκληρο το ποσό συγκεκριμένων καταθετών (κυβέρνησης, ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά). Μετά το κούρεμα των καταθέσεων της Λαϊκής έγινε κούρεμα καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου σε καταθέσεις άνω των 100.000 σε ύψος 47,50%, ώστε όπως αναφερόταν τότε να επιτευχθεί η αναγκαία κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Κύπρου. Η Τράπεζα Κύπρου φορτώθηκε όλα τα δάνεια και τις υποχρεώσεις της Λαϊκής, ενώ δεν συνέβηκε το ίδιο με τις καταθέσεις αφού κουρεύτηκαν σημαντικά.

Εντωμεταξύ οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων και η ισοπεδωτική και αδιάκριτη κλοπή καταθέσεων (κούρεμα) της Τράπεζας Κύπρου και Λαϊκής σε επιχειρήσεις και μη , «στράγγισε» την αγορά με αποτέλεσμα αλυσιδωτές επιπτώσεις (μείωση μισθών, κλείσιμο επιχειρήσεων, απολύσεις, αύξηση ανεργίας). Αποτέλεσμα όλων αυτών των επιπτώσεων είναι η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς επιχειρήσεις και κόσμος αδυνατούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Ουσιαστικά προσπαθούν να αλλάξουν όνομα στον οδοστρωτήρα κλοπής των καταθέσεων και να γίνει οδοστρωτήρας εκποιήσεων για να καλύψει το μπούμερανκ που κτύπησε τις Τράπεζες, λόγω της οικονομικής κρίσης από τη κλοπή των χρημάτων των καταθετών αφού οι επιπτώσεις έχουν επηρεάσει πίσω τις Τράπεζες. Η δε δικαιολογία σήμερα είναι τα λεγόμενα stress test .

Τα τραπεζικά τεστ αντοχής (stress tests) αφορούν προσομοιώσεις μελλοντικών οικονομικών γεγονότων, που μοντελοποιούν αντίξοα οικονομικά σενάρια (worst-case scenarios), σχεδιασμένα για να αξιολογήσουν αν μια τράπεζα ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έχει επαρκή κεφάλαια για να αντέξει τις επιπτώσεις δυνητικών αρνητικών εξελίξεων.

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εκποιήσεων αποτελεί ένα υπερόπλο έναντι των δανειοληπτών για όλες τις Τράπεζες και όχι μόνο για τη Τράπεζα Κύπρου, για την οποία γίνεται λόγος αναφορικά με τα sτress tests. Η Τράπεζα Κύπρου για ενίσχυση της έχει ήδη προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1 δις.

Σημασία έχει τα αποτελέσματα των stress tests να είναι διαχειρίσιμα και δεν έχει αναφερθεί το αντίθετο για τη Τράπεζα Κύπρου, καθώς υπάρχουν παραδείγματα όπου μετά τα stress tests διαπιστώθηκε το ύψος κεφαλαιουχικής ανάγκης και λήφθηκαν συγκεκριμένα μέτρα και όχι κούρεμα καταθέσεων όπως λανθασμένα ανάφερε ο κ. Πισσαρίδης.

Η επίκληση πιθανού κουρέματος δημιούργησε πανικό καθώς έχει κλονιστεί πάρα πολύ η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα και έτσι ούτε καν πρέπει να αναφέρεται, γιατί οι επιπτώσεις του κουρέματος που δημιούργησαν την οικονομική κρίση, επέστρεψαν πίσω στις Τράπεζες με αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έτσι αυτό που δημιουργείται είναι ένας φαύλος κύκλος ο οποίος θα καταστρέψει το τόπο στο τέλος, εάν δεν υπάρχει ανάπτυξη.

Η κυβέρνηση και ο ΔΗΣΥ επιχειρούν να προστατεύσουν τη δική τους αξιοπιστία έναντι στη Τρόικα, εκμεταλλεύτηκαν την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης για να πείσουν την Τρόικα σε κάποιες αλλαγές, νομιζόμενοι ότι θα κατευνάσουν την αντίδραση του κόσμου και θα επιχειρήσουν να ρίξουν την ευθύνη για την απόρριψη του κυβερνητικού νομοσχεδίου και τις μετέπειτα συνέπειες π.χ μη εκταμίευση της επόμενης δόσης, στην αντιπολίτευση. Γι΄ αυτό καλούμε όλα τα αντιπολιτευόμενα κόμματα να ενεργήσουν προς όφελος του λαού και εάν υπάρχει τραπεζικό πρόβλημα να μην μετατοπιστεί στους πολίτες, οι οποίοι καμία ευθύνη δεν έχουν και διαφάνηκε ξεκάθαρα ότι δεν αποτελεί λύση του τραπεζικού προβλήματος η μετατόπιση του στις πλάτες των πολιτών, καθώς οι επιπτώσεις επιστρέφουν και πάλι πίσω στις Τράπεζες, για τις οποίες ενδιαφέρεται η Τρόικα, ενώ για την ανάπτυξη και το βιοτικό επίπεδο του κόσμου ουδόλως τους ενδιαφέρει.

Παντελής Λαζάρου

Στέλεχος του κινήματος κατά των εκποιήσεων