Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

H κατοικία είναι ο χώρος προστασίας της οικογένειας, διαβίωσης και επιβίωσης.Είναι ο ναός της οικογένειας.

Όμως αυτή έγινε αντικείμενο εκμετάλλευσης απο τους μεγαλοεπιχειρηματίες γής. Μετατράπηκε σε αντικείμενο επένδυσης με απώτερο σκοπό την συσσώρευση πλούτου.

Ο καπιταλισμός έδωσε ψευδαισθήσεις για την απόκτηση της κατοικίας.

Οι τράπεζες, οργανισμοί και συνεργατισμός θερμοί υποστηρικτές των εργοληπτικών εταιρειών καθορίζουν την αξία της γής. Παρέχουν εύκολα δάνεια υποθηκεύοντας τις ζωές των ανθρώπων, παραποιούν τα στοιχεία της υποθήκης, δανείζουν περισσότερα απο την αξία της , δεν ερευνούν τις δυνατότητες αποπληρωμής.

Θέση του συνεδρίου της πλατφόρμας ¨ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ¨, η οποία αποτελείται από διάφορα κινήματα από όλη την Ευρώπη, ήταν όπως η κατοικία αφαιρεθεί απο τις αγορές.Ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στην στέγη,ένα  βασικό δικαίωμα που όμως καταργείτε απο τις πολιτικές που επιβάλει η ίδια η ΕΕ.

Το πρόβλημα σε κάποιες χώρες της Ένωσης είναι μεγαλύτερο και σε κάποιες μικρότερο.
Το δικαίωμα στην στέγη καλούμαστε να στηρίξουμε και στην Κύπρο. Κάτι που για τον λαό του νησιού ήταν δεδομένο, απαραβίαστο, ξαφνικά ήρθαμε αντιμέτωποι με τα γεράκια του καπιταλισμού, τις ¨σκοτεινές τράπεζες¨ αλλά πρώτα απο όλα με τους δημιουργούς της καταστροφής των Κυπριακών τραπεζών.

Συμπαραστάτες τους η κυβέρνηση, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ οι εκάστοτε διοικητές της ΚΤ.
Συμπεριφέρονται στους δανειολήπτες λές και ι τα έκλεβαν απο τις τράπεζες, λές και ένας ολόκληρος λαός αρνείται ξαφνικά να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του.

Τα δάνεια που δίνονταν σε επωνύμους εκατομμύρια, δίχως εξασφαλίσεις , μηδενικό επιτόκιο καμμία αναφορά.? Ο νόμος περι εκποιήσεων ήταν αναχρωονιστικός και αδύνατος έπρεπε να εξυγχρονιστεί…

Ήταν αδύνατος διότι ο κόσμος ήταν εντάξει με τις υποχρεώσεις του ΔΟΥΛΕΥΕ, πλήρωνε, τώρα ΔΕΝ δουλεύει και δεν μπορεί να πληρώσει. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μας λένε ότι δείχνουν άσχημη εικόνα σε ξένους επενδυτές. Για την άσχημη εικόνα θα έπρεπε να ντρέπονται αυτοί που την δημιούργησαν οι τραπεζίτες. Πάλι μιλούμε για επενδυτές που θα επενδύσουν στην Κυπριακή γή. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε κάποια δήλωση του είπε ότι πρέπει να ξεκινήσουν οι εκποιήσεις για να έρθουν επενδυτές. Μα ποιοί είναι τέλος πάντων αυτοί που θα επενδύσουν στο ξεσπίτωμα μιας κοινωνίας;;;
Η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φώς για την πακετοποίηση των δανείων. Να πουληθούν όλα τα δάνεια εξυπηρετούμενα και μή σε επενδυτικά ταμεία. Αυτός ήταν και ένας απο τους λόγους που εμπορικές τράπεζες και συνεργατισμός καλούσε τον κόσμο για αναδιαρθρώσεις. Με την αναδιάρθρωση και την υπογραφή των νέων συμβολαίων πρόσθεσαν την παράγραφο ότι οι τράπεζες δικαιούνται να πωλήσουν το δάνειο σε οποιδήποτε πιστωτικό ίδρυμα δίχως την έγκριση τους, στα παλια συμβόλαια δεν περιλαμβάνεται. Η πώληση των δανείων, και η πακετοποίηση σημαίνει μαζικές εκποιήσεις.
Τα σπίτια μας ΔΕΝ είναι πρός πώληση και ΔΕΝ είναι αντικείμενο επένδυσης.

Ζητούμε ουσιαστική ανάπτυξη της οικονομίας για να μπορέσει ο κόσμος να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ζητούμε την σύσταση ΦΟΡΕΑ ανάληψης μή εξυπηρετούμενων δανείων.
Ζητούμε οι τράπεζες να πληρώσουν για τα εγκλήματα τους. Οι τράπεζες οδήγησαν στην καταστροφή, οι ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ θα πρέπει να πληρώσουν τα λάθη –εγκλήματα.
Θέλουν τα σπίτια μας; Η απάντηση μας είναι κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

 

Ευγενία Μωυσέως
Συντονήστρια Λάρνακας και μέλος της παγκύπριας συντονηστικής επιτροπής του κινήματος
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ.