Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Σαν Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις καταγράφουμε τα πιο κάτω σαν συμπεράσματα από την μαζική συγκέντρωση έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στις 27.8.2014

1. Το χθεσινό συλλαλητήριο ήταν μια καθ όλα πετυχημένη εκδήλωση. Την επιτυχία καθορίζει η μαζικότητα, η προσέλευση από όλους τους κομματικούς χώρους αλλά και ο παλμός και δυναμισμός που το χαρακτήρισε από την αρχή μέχρι το τέλος.

2. Η επιτυχία της εκδήλωσης καθορίζεται ακόμα περισσότερο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε ότι ήταν δυνατό σε όλη την προηγούμενη περίοδο, και ειδικά τις τελευταίες μέρες, για να τορπιλίσει την επιτυχία του συλλαλητηρίου. Από την μια επιστράτευσε όλους τους ΅ ειδικούς ΅ που παρελαύνοντας στα μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον κόσμο για τις αντιδράσεις της τρόικα αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομία από τυχόν απόρριψη του νομοσχεδίου. Και από την άλλη, πράγμα εντελώς αντιφατικό, έδιναν διάπλατα υποσχέσεις, όπου θεωρούσαν ότι τους βόλευε περισσότερο, ότι δεν μπαίνει θέμα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας και επαγγελματικής στέγης. Υποσχέσεις φυσικά που στιγμή δεν τους ΅ πέρασε ΅ από το μυαλό ότι θα μπορούσαν να συμπεριλάβουν στα προτεινόμενα νομοσχέδια.

3. Στα πλαίσια της προσπάθειας τορπιλισμού του συλλαλητηρίου εντάσσεται και η εξαγγελία της Τράπεζας Κύπρου μια μέρα πριν το συλλαλητήριο, για αναστολή διώξεων οφειλετών για κάποιο διάστημα.

4. Στα ίδια πλαίσια να πληγεί το συλλαλητήριο, η συνοχή και ομαλή διεξαγωγή του, εντάσσεται και ο καθορισμός συνάντησης με την Πλατφόρμα από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στα μέσα της διεξαγωγής του συλλαλητηρίου. Η δημιουργία της Πλατφόρμας ΅ Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί , της πιο μαζικής με διαφορά οργάνωσης που έχει δημιουργηθεί σαν αποτέλεσμα της κρίσης, αγνοήθηκε από την κυβέρνηση σε όλη την προηγούμενη περίοδο, σε όλο το διάστημα πριν το συλλαλητήριο. Περίοδο κατά την οποία ο Πρόεδρος, παρόλα αυτά, είχε μια σειρά επαφών με συνδέσμους που ταυτίζονται και συμπλέουν με τις θέσεις του όπως ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών (ο οποίος μένει εκτεθειμένος για τις θέσεις του), ο Σύνδεσμος προστασίας πρώτης κατοικίας ( ο οποίος συντηρεί μια επικίνδυνη ανοχή) και ο Σύνδεσμος Εμπορικών Τραπεζών ( ο οποίος ασφαλώς είναι ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου).

5. Χαρακτηριστικό της χθεσινής μέρας ήταν και η απαξιωτική στάση προς το συλλαλητήριο αυτών που καθορίζουν πολιτική στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που επέλεξαν να αγνοήσουν επιδεικτικά την κάλυψη του μαζικού συλλαλητηρίου και τις ομιλίες των συντεχνιών και φορέων οι οποίοι παρουσίασαν τις τεκμηριωμένες θέσεις τους για απόρριψη του νομοσχεδίου.

6. Πολύ μεγαλύτερη επιτυχία από την μαζική προσέλευση στο συλλαλητήριο πρέπει να θεωρείται η σύμπτυξη της Πλατφόρμας ΅ Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί ΅, που οργάνωσε το συλλαλητήριο. Είμαστε σίγουροι ότι θα αποδειχτεί καθοριστική εξέλιξη ότι, σε αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στην Κύπρο, από την αρχή της μνημονιακής επίθεσης ενάντια στην κοινωνία, το εργατικό κίνημα και η κοινωνία γενικότερα προχώρησαν στην σύμπτυξη αυτού του μετώπου που συνενώνει σε σημαντικό βαθμό τα οργανωμένα σύνολα των απλών ανθρώπων.

7. Την ίδια στιγμή διατυπώνουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την επιτακτική ανάγκη για διεύρυνση αυτού του κοινωνικού μετώπου στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό. Οι εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης, αφορούν όλους όσους ανήκουν στους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα και δεν έχουν κομματικό χρώμα. Δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία η ύπαρξη διαφορών στις εκτιμήσεις για το τι φταίει για την κρίση, ή ποιοι πρέπει να είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, για καμιά συνδικαλιστική και κοινωνική οργάνωση για να παραμένει έξω από την Πλατφόρμα. Είμαστε σίγουροι ότι μπροστά σε αυτή την ανελέητη επίθεση ενάντια στις ζωές των ανθρώπων, μπορούν να βρεθούν κοινές συνισταμένες για αναχαίτιση των μνημονικών επιθέσεων. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είμαστε επίσης σίγουροι, ότι η ίδια η ζωή θα επιβεβαιώνει και θα διαψεύδει θέσεις και εκτιμήσεις με ένα πολύ αποφασιστικό αλλά και γοργό τρόπο μέσα σε αυτές τις τόσο ρευστές συνθήκες, επιτρέποντας ολοένα και περισσότερο στις διαφορετικές οργανώσεις να καταλήγουν σε συγκλήσεις.

8. Σαν Κίνημα Ενάντια στις Εκποιήσεις θεωρούμε τεράστιας σημασίας την συμμετοχή μας στην Πλατφόρμα ΅ Η Κοινωνία Αντιδρά και Διεκδικεί ΅ και την διατήρηση της ενότητας της, αλλά και την διεύρυνση της. Το ίδιο τεράστιας σημασίας θεωρούμε την υπομονετική αλλά και μεθοδική και συνεχή προσπάθεια κατάρτισης μεσοπρόθεσμου αλλά και μακροπρόθεσμου προγράμματος για προστασία του κοινωνικού συνόλου αλλά και έξοδο από την κρίση. Προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σαν Κίνημα με όσες δυνάμεις διαθέτουμε, θεωρώντας ότι τα χθεσινά ήταν μόνο η αρχή.

Λευκωσία 28.8.2014