Λεμεσός: 99416536
Λάρνακα: 99530664
Πάφος: 99616203

Στες αρκές τούντου αιώνα, πρίν ογδονταπέντε γρόνια
Θέλω να το 
πώ να μάθουν τζιαι παιδκιά μας τζιαι αγγόνια.
Τζιαι ρεσπέριδες τζιαι αρκάτες εδουλεύκαν τζαι πεινούσαν,
τζιαι  εν είχασιν ούτε ρούχα με παπούτσια να φορούσαν.
Αν 
επήαινε κανένας σεμποραν να γρεωθεί
Εδεκαπλασιάζουνταν τζαι τόκον με τόκον επι τόκον,
Εν τα 
πιέρωνε ποττέ του, όσον τζιαι να κάμει κόπον,
Τζιαι έτσι μέσα  τζείντη φτώσιαν μες τζείντον ξεφτελισμόν
μπήκεν τζείνη ιδέα για τον ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΣΜΟ.

Έτσι ξεκινά ο ποιητής Πιερής Πιερέττης την περιγραφή του για το πώς γεννήθηκε η ιδέα του Συνεργατισμού. Με το σύνθημα ο καθένας μας για ούλους τζι ούλοι μας για τον καθένα ξαπλώθηκε που Βαρώσιν ώς την Πάφου….. Οι αγώνες καρποφόρησαν κάθε χωριό σχεδόν είχε την δική του Συνεργατική. Αγόραζε προϊόντα, έδινε χαμηλότοκα δάνεια, ήταν το στήριγμα του αγρότη, του εργάτη, του φτωχού. Έδωσε τέλος στο ξεσπίτωμα, στο ξεπούλημα περιουσιών ο κόσμος ανάπνευσε , έσωσε τον κόσμο από τους τοκογλύφους.
Σιγά σιγά ο συνεργατισμός ξαπλώθηκε και στις πόλεις, μεγάλωσε όπως και οι εμπορικές τράπεζες με μια διαφορά. Ο Συνεργατισμός 
δεν ανήκε στους 5-10 επίλεκτους αλλά στους πολλούς , στον κόσμο στον απλό άνθρωπο, ο οποίος ένιωθε την διαφορά της συμπεριφοράς από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Όπως όλα τα καλά έτσι και ο συνεργατισμός που ξέραμε που αγκαλιάσαμε χάθηκε. Με ψήφιση νόμου 
από την βουλή έφυγε από τα χέρια του λαού και πέρασε στα χέρια των λίγων.  Δεν ανήκει πλέον σε «εμάς» αλλά σε «αυτούς»  δεν είναι πια όλοι για τον ένα και ο ένας για όλους, ξεκίνησε το ανθρώπινο πρόσωπο να γίνεται τερατόμορφο. Έφτασε σε σημείο να απειλείται κόσμος με εκποιήσεις κάτι που στον παλιό συνεργατισμό ήταν αδιανόητο, αφού ήταν και ένας από τους λόγους που ιδρύθηκε να προφυλάξει τα χωρκά μας που το ξεσπίτωμα.
Προβλήματα υπήρχαν , με μια κουβέντα, με μια φιλική συζήτηση μπορούσε το πρόβλημα να λυθεί, τώρα όμως όχι. Το πρόβλημα καθημερινά οξύνεται. Ο Συνεργατισμός δημιουργεί προβλήματα που δεν λύνονται με την φιλική συζήτηση αλλά στα δικαστήρια.
Στις σημερινές συνθήκες επιβάλλεται να 
δοθεί λύση στους απλούς ανθρώπους. Είμαστε έρμαιο σε χειρότερους τοκογλύφους παρά πριν 85 χρόνια είμαστε στα χέρια τοκογλύφων που ακούν στο όνομα τράπεζες, οι οποίες με τον νόμο μπορούν να ξεσπιτώσουν, να ξεπουλήσουν περιουσίες.
Σήμερα το 2016 επιβάλλεται να ξαναγεννηθεί η ιδέα του συνεργατισμού, του νέου συνεργατισμού το νέο «ποκούμπι» του εργάτη, του υπαλλήλου, του 
μικρομεσαίου επιχειρηματία.
Ας πάρουμε δύναμη από την δύναμη των ανθρώπων που κάποτε αγωνίστηκαν με πείσμα , ας πάρουμε δύναμη από την υπομονή τους την επιμονή τους και φέρουμε τον νέο, αναγεννημένο συνεργατισμό για το καλό όλων μας.
Ο καθένας μας για ούλους και ούλοι για τον καθένα , ήταν 
σύθθημα σπουδαίονέν είχεν καθόλου ψέμα.

Ευγενία Μωυσέως

Συντονίστρια του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΠΟΙΗΣΕΙΣ Λάρνακας.